Australijos Pelikanas

Vaizdo šaltinis

Australija pasižymi paukščių įvairove ir vienas patraukliausių paukščių yra didelis vandens paukštis - Australijos pelikanas (Pelecanus conspicillatus).



Australijos pelikanas yra visoje Australijoje ir Naujojoje Gvinėjoje, daugelyje vidaus ir pakrančių vandenų, tačiau jis linkęs vengti labai sausų dykumų regionų, daugiausia esančių žemyno centre.

Šie pelikanai taip pat pasitaiko Indonezijoje, o kartais ir Naujojoje Zelandijoje bei kai kuriose Ramiojo vandenyno salose, esančiose netoli Australijos. Australijos pelikanas yra didžiausias iš 8 visame pasaulyje aptiktų pelikanų rūšių.



Norėdami sužinoti daugiau apie Australijos Pelikano savybes, buveinę, mitybą, elgesį ir dauginimąsi, naudokite toliau pateiktą informaciją.

Australijos pelikano charakteristikos

Australijos pelikanai yra dideli pakrantės paukščiai, kurių ilgis siekia 1,6–1,9 metrus (5,3–6,2 pėdos) ir sveria 4–6,8 kilogramus, o kai kurie didesni paukščiai sveria iki 8,2 kilogramo.



Australijos pelikanų sparnų ilgis yra labai didelis - 2,5 - 3,4 metro (8,2 - 11,2 pėdos). Patelės yra šiek tiek mažesnės nei vyrai. Jų plunksna yra balta, o pirminės sparnų plunksnos yra juodos, o ant uodegos - juodi ženklai.

Australijos pelikano veidas yra baltas, o pakaušyje ir išilgai jų kaklo yra pilkos spalvos juosta. Akys rudos ir geltonos. Jų kojos ir pėdos yra mėlynai pilkos spalvos ir turi keturis pirštais su juostomis.

Australijos pelikanų sąskaitos yra didžiulės, maišytos šviesiai rausvos spalvos. Didžiulė jų sąskaita yra didžiausia iš visų paukščių pasaulyje, jos ilgis yra 49 centimetrai (19,5 colio) ir joje telpa 9–13 litrų vandens. Sąskaitos antgalyje yra nedidelis kabliukas, kurio vidus yra dantytas, kad laikytųsi slidžių žuvų. Sąskaita yra subtiliai sukurta. Apatinis žandikaulis susideda iš 2 plonų ir silpnų šarnyrinių kaulų, nuo kurių kabo maišelis.



Gali būti sunku įsivaizduoti tokį paukščio skraidymą, koks yra pelikanas, tačiau jis gali lengvai skristi, nes turi labai lengvą skeletą, kuris sveria tik 10% viso jo svorio. Australijos pelikanai yra labai plūduriuojantys paukščiai ir neskęsta po vandeniu, tačiau pelikanai neturi daug hidroizoliacinio aliejaus ant plunksnų, todėl gali tapti drėgni ir šalti.

Australijos pelikano buveinė

Australijos pelikanai teikia pirmenybę dideliems atviro vandens šaltiniams, tokiems kaip gėlavandeniai ir druskingi ežerai, upės, pelkės, marios, pakrantės ir kiti pelkių biomai, kuriuose nėra per daug vandens augmenijos.

Vanduo yra svarbiausia pelikanų buveinė. Jis gali būti įvairiose apylinkėse, tokiose kaip pievos, miškai, upių purvynai, jei jame gausu žuvų.

balti pitbull bokserio mišinukų šuniukai

Australijos Pelikano dieta



Pagrindinė Australijos pelikanų dieta yra žuvis. Tačiau jie taip pat žinojo, kad valgo mažus vėžlius, buožgalvius, krevetes ir kitus vėžiagyvius. Pelikanai geria atidarydami sąskaitą, kad surinktų lietaus vandenį.

Australijos pelikano elgesys

Australijos pelikanai gyvena dideliuose pulkuose ar kolonijose ir keliaus didelius atstumus ieškodami tinkamų vandens šaltinių ir veisimosi vietų.

Australijos pelikanai medžiojant žuvis bendradarbiauja kooperatyvinėse grupėse, grobį ganydami į seklų vandenį, kur gali surinkti savo vakarienę didžiulėmis sąskaitomis. Pelikano sąskaita ir maišelis vaidina svarbų vaidmenį maitinant. Sąskaita yra jautri ir tai padeda rasti žuvis drumstame purvame vandenyje.

Pelikano grupės gali būti itin didelės, jų gali būti daugiau nei 1 000 paukščių. Grupės varo žuvis į centrinę padėtį, o paskui įmerkia didžiules sąskaitas į vandenį, įstrigdamos žuvis savo smeigtukuose. Tada vanduo nusausinamas, kai pelikanas spaudžia sąskaitą prie krūtinės, todėl belieka tik žuvis. Tada žuvis manevruojama taip, kad ją greitai būtų galima greitai nuryti visą pelikanų gerklę. Maišelis taip pat gali būti naudojamas kaip tinklas, skirtas pagauti žmonių mėtomą maistą.

Nuostabus vaizdas, kai pelikanai pakyla į skrydį, skriejantys per vandens paviršių, plazdami milžiniškus sparnus ir pakeldami į orą. Pelikanai nėra pajėgūs ilgai trunkančiam skrydžiui, tačiau gali nepaprastai pakilti dideliame aukštyje ir labai dideliais atstumais, plūduriuodami ant oro termosų, nuo kurių jie priklauso. Jie gali likti ore daugiau nei 24 valandas, įveikdami šimtus kilometrų. Judėdami nuo vieno terminio prie kito, pelikanai gali nuvažiuoti didelius atstumus su labai minimaliomis pastangomis ir pasiekti oro greitį iki 56 kilometrų per valandą.

anglų springerio spanielio spalvos kepenys ir balta

Nusileidę jie nusileidžia iš dangaus link vandeningo kilimo ir tūpimo tako, sklandydami ir sustodami, naudodamiesi savo plačiai išskleistais sparnais, kurie veikia kaip stabdžiai. Žinoma, kad Australijos Pelikanas sklando aukštyje iki 3000 metrų (3 kilometrai).

Kaip ir daugelis braidančių paukščių, žinoma, kad pelikanai, skrisdami dideliais pulkais, formuoja „V“ darinį.

Australijos pelikanų balsas yra krūtinės ošimas arba gilus urzgimas.

Australijos „Pelican Courtship“ ekranai ir reprodukcija

Australijos pelikanų veisimosi sezonas skiriasi priklausomai nuo sezono. Tai įvyksta pavasario pabaigoje Pietų Australijoje ir atogrąžų regionuose žiemos metu. Veisimui svarbios aplinkos sąlygos, ypač krituliai.

Pelikanai yra kolonijiniai veisėjai ir renkasi į labai dideles grupes, kai kuriose yra iki 40 000 individų, perinčių salose ar nuošaliose smėlio pakrantėse.

Vyrai pelikanai, norėdami pritraukti pateles, atlieka piršlybų ritualus, pavyzdžiui, kompleksinius šokius. Patinai taip pat gali pasiimti mažų daiktų, tokių kaip lazdelės ar sausos žuvys, kuriuos jie meta į orą ir vėl sugauna, kelis kartus pakartodami rodymą. Tiek vyrai, tiek moterys atlieka „maišelių raibuliavimą“, ty kelis kartus per sekundę ploja jų sąskaitas ir priverčia maišelius raibulėti kaip vėliava stipriame vėjyje.

Piratizuojant pelikano sąskaita ir maišelis labai keičia spalvą. Priekinė maišelio pusė tampa ryškiai lašišos rausva, o maišelio oda gerklės srityje pasikeičia į metalinę geltoną. Sąskaitos viršaus ir pagrindo dalys pasikeičia į kobalto mėlyną, o nuo pagrindo iki galiuko atsiranda juoda įstrižinė juosta. Spalvos pasikeitimas trunka neilgai ir paprastai praeina inkubacijos metu.

Vykstant piršlybų rinkiniui, vyrai traukiasi po vieną. Galiausiai, po užsiėmimų sausumoje, vandenyje ar ore, lieka tik vienas patinas. Sėkmingą patiną į lizdo vietą nuveda patelė. Lizdai yra negilios įdubos ar įbrėžimai, kartais iškloti žole, šakelėmis ir plunksnomis.

Pelikano patelė deda 1-3 kreidai baltus kiaušinius, kurių matmenys 93 x 57 milimetrai ir kurie sutepami ir subraižomi, kai inkubuojama ant tėvų kojų. Kiaušinius inkubuoja pakaitomis tiek patinas, tiek moteris. Po 32 - 37 dienų kiaušiniai išsirita, o pelikano jaunikliai gimsta nuogi ir akli. Pirmasis perėjimas visada būna didesnis, o tėvai jį maitina daugiausia maistu. Mažesnis išsiritęs vaikas dėl to gali badauti ir mirti arba netgi gali būti užpultas jo didesnio brolio.

Pirmąsias 2 savaites pelikano viščiukai šeriami regurgituotu skysčiu, gautu išmušant sąskaitas į tėvų gaudyklę, o kitus 2 mėnesius jie maitinami mažomis žuvimis, tokiomis kaip auksinė žuvis ar karpis, ir bestuburiais gyvūnais. Jaunikliai palieka lizdą po 28 dienų ir jungiasi iki 100 nepilnamečių lopšelių, kur jie yra prižiūrimi, kol išmoksta maitintis, skraidyti ir tampa nepriklausomi.

Australijos pelikanas subręsta ir sugeba daugintis būdamas 2 - 3 metų amžiaus. Jų gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra nuo 10 iki 25 metų.


Australijos Pelikano apsaugos statusas

IUCN Australijos pelikaną priskiria „mažiausiai susirūpinusiam“. Viena iš pagrindinių pelikanų problemų yra žmogus ir jo žvejybos kabliukai, kurie gali suplėšti pelikano maišelį. Žvejybos linijos taip pat yra problema, nes paukščiai gali įsipainioti į apleistas linijas.