kojotas

Vaizdo šaltinis

Kojotas kojotas (Canis latrans) taip pat žinomas kaip Prairie Wolf ir yra visoje Šiaurės ir Centrinėje Amerikoje. Kojotai pasitaiko ir šiauriau kaip Aliaskoje ir Kanadoje. Pavadinimas „Coyote“ yra kilęs iš meksikiečių ispanų kalbos, o jo mokslinis pavadinimas reiškia „lojantis šuo“. Kojotas yra viena iš 8 Canis genties rūšių. Keturi iš jų yra Europos, Afrikos ir Azijos šakalai.

Australijos galvijų šuo ir mėlynakis kulnas

Kiti genties atstovai yra Pilkas vilkas (Canis lupus), Raudonasis Vilkas (Canis rufus) ir visų naminių veislių šuo (Šeimos šuo).

Kojotų aprašymas





Kojotų ilgis yra maždaug 75–87 centimetrai (30–34 coliai), o svoris vidutiniškai yra 7–21 kilogramas (15–46 svarai). Jų uodegos ilgis yra 40–60 colių, kuri tampa krūmijama ir laikoma horizontaliai, kai kojotas demonstruoja agresiją. Kojotai šiaurinėje jų arealo dalyje paprastai yra didesni už pietines rūšis. Yra žinoma, kad kojotai pasiekia maksimalų dydį per pirmuosius metus vilkai maksimalų dydį pasieks per antrus metus.

Kojotų kailio spalva skiriasi nuo pilkai rudos iki geltonos / pilkos spalvos. Jų gerklės ir apatinė dalis paprastai yra šviesesnės spalvos, dažniausiai baltos. Jie turi rausvai / rudai priekines kojas, galvos šonus, snukį ir kojas. Jų kailis yra smėlio spalvos, jie turi ilgus, juodus viršūnės apsauginius plaukus, kurie pečių srityje suformuoja juodą nugaros juostą ir tamsų kryžių. Kojotai turi uodegą su juodu galu. Jų uodega turi kvapo liauką, esančią ant nugaros pagrindo.

Kojotai turi dideles ausis, net jei jie turi mažą galvą, o kojos yra mažos, palyginti su likusiu kūnu. Kojotai purvo kartą per metus, pradedant gegužę ir baigiant liepa. Kaip naminių šunų, taip ir kojotų letenose yra prakaito liaukos. Kojotas priekiniuose kojose turi 5 skaitmenis, įskaitant rasos nagą (5 skaitmens likučiai) ir 4 skaitmenis ant užpakalinių kojų. Kojotai yra skaitmeniniai, tai reiškia, kad jie vaikšto tik pirštais liesdami žemę.

Kojotų buveinė

Kojotai sugeba kasti savo urvus, tačiau dažniausiai perima ir apgyvendina barsukų padarytas duobes. Kojotai keliauja fiksuotais takais, o jų teritorija yra iki 19 kilometrų.

Kojotų dieta

Kojotai yra mėsėdžiai ir turi 90% žinduolių dietos. Jie minta įvairiais grobiais, tokiais kaip pelėnai , voverės, paukščiai, gyvatės , javelinas, driežai , elniai, pelės ir gyvuliai, taip pat dideli vabzdžiai ir kiti dideli bestuburiai gyvūnai. Dalis kojotų, kaip rūšies, sėkmės yra jos prisitaikymas prie mitybos. Žinoma, kad kojotai valgo žmonių šiukšles ir naminius gyvūnėlius. Vaisiai ir daržovės yra didelė rudųjų ir žiemos mėnesių kojotų dietos dalis. Kojotai taip pat sunaudos daug mėsos (gyvūnų skerdenos), tačiau jie mieliau renkasi šviežią mėsą.

Kojotų elgesys

Kojotai yra greiti gyvūnai, galintys pasiekti greitį iki 40–45 mylių per valandą ir peršokti per 4 metrus. Kojotai paprastai medžioja poromis, tačiau žinoma, kad jie keliauja didelėmis grupėmis. Kojotų paketus sudaro artimai susiję suaugusieji, vienmečiai ir jaunikliai. Kojotų grupės vadinamos paketais, juostomis arba maršrutais. Kojotai kadaise buvo paros gyvūnai, tačiau dėl žmogaus kišimosi prisitaikė tapti naktimis.

kas yra mėlyna nosies pitbulė

Kojotus galima išgirsti daugiau nei galima pamatyti, kojotų skambučiai yra aukšti ir vadinami kaukimais, verkšlenimais ir lojimais. Kojotų skambučiai paprastai girdimi prieblandoje ir naktį, tačiau girdimi dieną. Skambučiai dažniausiai būna poravimosi sezono metu ir rudenį, kai šuniukai išvyksta nustatyti savo teritorijų.

Kojotai turi skirtingas medžioklės technikas, pagal kurias medžiojant mažus grobius, jie lėtai knibžda per žolę ir naudoja savo uoslę grobiui susekti. Kai grobis yra, jie sustingsta ir šokinėja ant grobio kaip katė. Didesnį grobį, pvz., Kanopinius, iš užpakalio puola pakuotė, pakaitomis masalui ir persekiojant gyvūną. Kojotai yra atkaklūs medžiotojai, kurių sėkmingos atakos kartais trunka nuo 14 minučių iki maždaug 21 valandos. Vidutinis naktų medžioklės atstumas yra 4 kilometrai (2–3 mylios).

Kojotų reprodukcija

Kojotų veisimosi sezonas vyksta nuo sausio pabaigos iki kovo pabaigos. Kojotų patelės yra vienspalvės (turi vieną estristinį ciklą per metus) ir išlieka ant ugnies 2–5 dienas. Kai moteris randa tinkamą partnerį, ji keletą metų išlieka monogamiški (per tam tikrą laiką turi vieną partnerį).

Kojotų patelių nėštumo laikotarpis trunka 60 - 63 dienas, po to gimsta vadas nuo 1 iki 19 jauniklių (vidutiniškai 6 jaunikliai). Deja, daugiau nei pusė kojotų jauniklių neišgyvena iki pilnametystės. Kojotų jaunikliai gimę sveria apie 250 gramų, yra akli ir suglebę. Jų akys atsiveria ir ausys stačios po 10 dienų. Jaunikliai atsiranda iš savo gimimo tankio po 21 - 28 dienų. Jie geria motinas maždaug 5–7 savaites ir visiškai atjunkomi po 35 dienų.

Australijos galvijų šunų spalvos raudonos

Abu tėvai po nujunkymo šuniukus maitina regurgituotu maistu. 6–9 mėnesių amžiaus jaunikliai palieka savo duobes, o jaunikliai lieka su tėvais ir sudaro pakuotės pagrindą. Šuniukai yra visiškai užaugę nuo 9 iki 12 mėnesių amžiaus, taip pat pasiekia lytinę brandą, nors dauguma nesiveisia iki 2 metų amžiaus. Kojotos gyvenimo trukmė yra iki 10 - 14 metų laukinėje gamtoje ir 18 metų nelaisvėje.

Kojotų apsaugos statusas

Kojotas IUCN priskiria „Mažiausiai susirūpinusiems“. Kugai kartais žudo kojotus. Kojotų instinktyvi pumos baimė paskatino sukurti anti-kojotų garso sistemas, kurios atbaido kojotus iš viešų vietų, atkartodamos pumos garsus.