„Galapagų“ kaukėtas paukštis

Vaizdo šaltinis

Kaukuotas putlių paukštis

Kaukė Booby (Sula Dactylatra) yra didžiausias iš Galapagų putlių paukščių ir gali užaugti iki 30–35 colių (76–89 centimetrai) ilgio, o sparnų ilgis yra 5–6 pėdos (1,5–1,8 metro). Suaugusius paukščius galima lengvai atpažinti dėl gražios baltos galvos, kūno ir sparnų uždangalų, tamsių uodegų, kaukių ir lopų ant nugaros.



Jauni kaukėti papai pilkomis kojomis ir kojomis. Kartais jų tamsią galvą ir pilvą galima supainioti su ruduoju papu ir Nazca Booby .



Kaukuotasis burbuolis pirmiausia pasineria į vandenyną, kad sugautų skraidančias žuvis ir kalmarus. Jis gali nerti iš didesnių nei 90 pėdų atstumų.

„Kaukuotasis burbuolis“ tyli jūroje, tačiau lizdų kolonijose turi nendrių švilpimo sveikinimo skambutį. Veisimosi vietose šie paukščiai demonstruoja daugybę šnypščiančių ir kvepiančių užrašų.

Kaukėtieji papūgėliai yra paplitę tropikuose ir subtropikuose, kurie peri kolonijose palei uolas ar jūros pakraštyje. Tai vieninteliai bobai Galapaguose, turintys metinį veisimosi ciklą, nors ciklas įvairiose salose skiriasi. Bokšto saloje dauguma kiaušinių dedami nuo rugpjūčio iki lapkričio, o Hudo saloje (Espanola) - nuo lapkričio iki vasario.

Kaukuotasis burbuolis lizdą padaro seklioje žemės įduboje. Jis inkiluoja didelėse kolonijose. Patelė paprastai deda nuo vieno iki dviejų kiaušinių. Abu tėvai inkubuoja kiaušinius. Kiaušiniams pašildyti jie naudojasi pintinėmis kojomis. Kiaušiniai išsirita maždaug per 43 dienas. Jei yra du kiaušiniai, pirmasis gali išsiristi likus devynioms dienoms iki antrojo kiaušinio.

Kaukėti „Booby“ jaunikliai išsivysto sulaukę kiek daugiau nei trijų mėnesių. Dar vieną ar du mėnesius jais toliau rūpinsis tėvai. Patinai poriuos tik su viena patele.

Kaukuotasis burbuolis gyvena atvirame vandenyne. Žemėje jis ateina tik tam, kad augintų ir augintų savo jauniklius.