Didysis kartumas

Vaizdo šaltinis

The Didysis kartumas paukštis (Botaurus stellaris) - braidantis garnių Ardeidae šeimos paukštis. Didysis karčiojo paukščio paukštis yra didelis, stambus, rudas paukštis, labai panašus į Amerikos bitterį (Botaurus lentiginosa). Didžiojo kartumo paukščio ilgis yra 69 - 81 centimetras (24 - 34 coliai), o sparnų ilgis - 100 - 130 centimetrų.



Didysis bitteris paukštis paprastai yra gerai paslėptas Phragmites nendrėse (didelė žolė, kilusi iš pelkių vietų visame vidutinio klimato ir atogrąžų pasaulio regionuose).

Didysis kartuminis paukštis yra vienišas paukštis ir vaikšto slapta ieškodamas varliagyvių ir žuvų, kurios yra pagrindinė jo mityba. Jei pajunta, kad jis buvo matytas, jis tampa nejudantis, o sąskaita nukreipta į viršų, todėl ji įsilieja į nendres. Didysis kartumas dažniausiai būna auštant ir sutemus.



„Great Bitterns“ liaudies pavadinimuose yra „statinių kūrėjas“, „pelkė-jautis“, „pelkinė višta“, „pelkė-raižas“ ir „sviestas“. Šie vardai dažniausiai reiškia patino poravimosi kvietimą, kuris yra gilus „rūko ragas“ arba „į bulius panašus“ bumas, kurį ramiai naktį galima lengvai išgirsti iš 2 mylių atstumo. Lotynų kalba „bitter“, „Botaurus“, taip pat reiškia bulių. Kita jo mokslinio pavadinimo „stellata“ dalis yra lotyniška „žvaigždėta“, atsižvelgiant į plunksną.

Didžiojo kartumo paukščio mažėja didžiojoje vidutinio klimato Europos ir Azijos arealo dalyje. Jis gyvena švelnesniuose vakaruose ir pietuose, tačiau migruoja į pietus nuo vietovių, kuriose žiemą vanduo užšąla.

Didysis karčiasis paukštis yra viena iš rūšių, kuriai taikomas Susitarimas dėl Afrikos ir Eurazijos migruojančių vandens paukščių apsaugos (AEWA).