Didysis „Flamingo“

Vaizdo šaltinis

Iš šešių mūsų planetos flamingo rūšių didysis flamingas (Phoenicopterus roseus) yra labiausiai paplitęs ir labiausiai paplitęs flamingo šeimos narys.



Didysis flamingas yra lengvai atpažįstamas, spalvingas braidantis paukštis ir dažnai sutinkamas kartu su mažuoju flamingu didžiuosiuose druskinguose ežeruose visoje Afrikoje.

Šių garsių rausvų paukščių galima rasti šiltuose, vandeninguose regionuose daugelyje žemynų, taip pat Azijoje, Indijos ir Pakistano pakrantės regionuose, Centrinėje Amerikoje, Pietų Amerikoje, Karibuose ir Pietų Europoje.



Kai flamingai plūsta kartu, jie vadinami „kolonija“ arba „stendu“.



Artimiausi Didžiojo Flamingo giminaičiai yra Čilės Flamingo, Karibų Flamingo ir Mažoji Flamingo. Didžiojo flamingo porūšių nėra.

Didesnės „Flamingo“ savybės

Didysis flamingas yra didžiausia flamingo rūšis, jo aukštis siekia apie 1,5 metro (5 pėdos) ir sveria nuo 2 iki 4 kilogramų (4,4–8,8 svaro). „Greater Flamingo“ sparnų ilgis yra nuo 1,4 iki 1,7 metro (4,5–5,5 pėdos). Didelis „Flamingo Flamingo“ dydis leidžia jam bristi į gilesnį vandenį nei daugumoje kitų flamingų.

Flamingo plunksna yra rausvos / baltos spalvos, raudonos sparnų dangos ir juodos pagrindinės ir antrinės skraidymo plunksnos. Jų ilgos, žemyn lenkiamos kupiūros yra rausvos su juodu galiuku, o ilgos, plonos kojos taip pat yra rausvos. Didieji flamingai turi savitos formos galvas ant ilgų, liesų, išlenktų kaklų su skiriamuoju linkiu žemyn. Flamingos turi geltonas akis.

Didesnis „Flamingo“ buveinis



Didesnieji flamingai randami įvairiose druskingo vandens buveinėse, įskaitant druskos ar šarminių ežerų, upių žiočių, seklių pakrančių marių ir purvynų. Didysis flamingas retai gyvena gėluose vandenyse, išskyrus gėlo vandens įleidimo angas maudytis ir gerti. Už tropikų ribų gyvenantys didieji flamingai žiemos mėnesiams dažnai migruoja į šiltesnį klimatą.

Didesnė „Flamingo“ dieta

Didieji flamingai yra visavalgiai ir filtrai. Flamingai daugiausia maitinasi dienos metu ir ilgomis kojomis bei pintinėmis pėdomis išjudina vandens dugną, kur paskui sąskaitas apverčia aukštyn kojomis per vandenį. „Flamingo“ sąskaita turi panašią į filtrą struktūrą, kad pašalintų maistą iš vandens prieš nutekant skysčiui.

Per dalinai atidarytą sąskaitą įsiurbiamas vanduo. Kai jį vėl išspaudžia liežuvis, išilgai sąskaitos krašto esanti spyglių ar lamelių eilė išfiltruoja skanius kąsnius. Jie dažniausiai maitinasi visiškai panardinę į vandenį ir tokiu būdu jie gali išlikti iki 20 sekundžių. Flamingai 5–6 kartus per sekundę pumpuoja liežuvį aukštyn ir žemyn, išstumdami vandenį iš snapo.

vokiečių aviganio haskio mišinio temperamentas

Flamingai maitina ir moliuskus, planktoną, krabus, mažas žuvis ir vabzdžių lervas. Taip pat valgoma augalinė medžiaga, įskaitant žolių sėklas ir ūglius, pūvančius lapus ir dumblius.

Rožinės flamingo spalvos atsiranda dėl krevetės ir kitų rausvų vėžiagyvių dietos.



Dėl spalvotų medžiagų, vadinamų karotenoidais, mažose krevetėse, kuriomis jie maitinasi, flamingo plunksnos nusidažo gražiai rožine spalva. Jei jie nevalgo krevečių, jų plunksnos išbalsta. Nelaisvėje esantys flamingai dažniausiai būna blyškesni už laukinių rūšių gyvūnus, nebent jų mityba papildoma. Nelaisvėje jie šeriami specialiu maistu, kuriame yra šių natūralių pigmentų, kad jų plunksnos būtų spalvotos.

Didesnis flamingo elgesys

Didieji flamingai yra veisliniai paukščiai ir gyvena pulkuose ar tankiose kolonijose, kurių skaičius yra nuo 10 iki 12 paukščių, pavyzdžiui, Galapagų salose, iki daugiau kaip 20 000 paukščių Afrikos druskos ežeruose. Išimtiniais atvejais buvo pastebėta iki 200 000 porų. Šie dideli pulkai suteikia jiems saugumą. Pulkai tebėra glaudžiai supakuoti, o kiti pulkai apsaugo individus nuo plėšrūnų, kol jie maitindamiesi nuleidžia galvą purve.

Didieji flamingai yra garsūs paukščiai ir palaiko ryšį vieni su kitais, gamindami gilų šlifavimo garsą, panašų į žąsį. Piršlybų metu jie skambina garsiai, bet maitinasi.

Šie gražūs rausvi kranto paukščiai yra stebėtinai geri plaukikai, tačiau linkę klestėti ant seklių purvynų ir marių. Didieji flamingai yra nepaprastas vaizdas, kai skrydžio metu ilgas, plonas kaklas ištiestas priekyje, o ilgos kojos ištiestos už jų. Skrydžio metu pulkai sudaro ilgas, galines linijas arba netaisyklingas formas.

Flamingai dažnai pastebimi stovintys ant vienos kojos. Manoma, kad ši pozicija palaiko paslėptą koją tarp jų plunksnų. Labai karštomis dienomis flamingai gali stovėti ant abiejų kojų.

Didieji flamingai nėra teritoriniai paukščiai, tačiau veisimosi metu jie gins savo lizdus. Didieji flamingai turi mažai natūralių plėšrūnų, tačiau jų kiaušinius ir jauniklius užmuša kiti paukščiai, įskaitant Marabou gandrą.

Didesnis „Flamingo“ dauginimasis

Didieji flamingai lizdus stato poromis. Lizdai gaminami iš sukietėjusio purvo, kurio viršuje yra seklus įdubimas, nors nedidelio akmenų ir šiukšlių krūva, išklota žole, šakelėmis ir plunksnomis, naudojama, jei purvo nėra. Viena iš poros stovi virš lizdo vietos ir išlenkta sąskaita tempia purvą tarp pintinių kojų. Tada purvas su sąskaita ir kojomis įspaustas į vietą. Kiekvienos poravimosi poros lizdas yra maždaug 1,5 metro (4,9 pėdos) atstumu nuo kaimyninių lizdų, todėl jauniklis lieka saugus nuo kitų perinčių porų.

Flamingai veisiasi balandį ir gegužę, būriais susibūrę ant plačių, šiltų, vandeningų purvynų. Flamingai yra monogamiški, o tai reiškia, kad poros išlieka kartu visą gyvenimą. Lizdavimo sezono pradžioje flamingai atlieka įspūdingas grupių piršlybas, rodančias sinchronizuotus šokius, pirštus, kaklo tempimą ir šlifavimą.

Kaip ir visos flamingo rūšys, Didžiojo Flamingo patelė ant purvo piliakalnio sekliame vandenyje padeda vieną kreidą baltą kiaušinį. Poruojanti pora pakaitomis inkubuoja vieną kiaušinį. Kiaušinis išsirita po 27 - 31 dienos, o tėvai padeda viščiukui iš kiaušinio ištraukdami lukšto gabalėlius.

„Flamingo“ jaunikliai

Flamingo jaunikliai gimę būna pilkai ir balti, o rausvos spalvos jie nesusidaro maždaug 2 metus. Mažiausiai pirmąsias 3 - 4 savaites jauniklį maitina tėvai, kurie išskiria kreminės spalvos rausvą skystį, vadinamą „pasėlių pienu“, kuris gaunamas iš tėvų viršutinio virškinamojo trakto. Bet kuris iš tėvų gali šerti jauniklį tokiu būdu, o kiti flamingai gali būti globėjai.

Jaunikliai suskraido po 10 savaičių, tačiau darželiuose lieka dar mėnesį. Viščiukas gimsta turėdamas tiesią sąskaitą, kuri pradeda kreivėti maždaug per mėnesį ir gali tinkamai filtruoti pašarus per du su puse mėnesio. Nuostabu, kad suaugęs flamingas sugeba rasti savo jauniklį iš šimtų ar tūkstančių kitų jauniklių pagal savo „skambutį“.

Flamingai pilnai užauga per 2 metus, o poruotis geba po 3 metų. Dauguma flamingų pirmą kartą nesiveis, kol jiems sukaks 5–10 metų. Flamingai gali nesidauginti, kai pelkės yra sausos, o maisto trūksta. Kai kuriais metais jų maitinimosi baseinuose knibždėte knibždėte knibžda gyvybės ir yra daug maisto, kuriuo galima pamaitinti jauniklius. Tačiau kitais metais baseinai yra beveik tušti. Todėl flamingai gali veistis tik tada, kai yra tinkamos sąlygos.

galvijų šunų mėlynųjų kulnų mišinys

Nelaisvėje Didysis Flamingas gali gyventi daugiau nei 60 metų. Vidutinė gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra apie 30–40 metų.


Didesnio Flamingo apsaugos statusas

IUCN „Didysis flamingas“ priskiriamas „Mažiausiai rūpesčiui“. Nors flamingų yra daug ir manoma, kad kai kuriose vietovėse jų daugėja, didysis flamingas yra pažeidžiamas palyginti riboto veisimosi vietų skaičiaus pokyčių ar trikdžių. Veisimo sėkmė dažnai sumažėja dėl žmogaus sutrikimų ar žemesnio vandens lygio, o tai gali padidinti šėrimo vietų druskingumą ir taip paveikti maisto išteklius.

Todėl klimato kaita ir galimas jos poveikis jūros lygiui ir krituliams ateityje gali turėti rimtos įtakos veisimosi vietoms. Didysis flamingas nelaisvėje veisiasi gana gerai, o veisiamosios populiacijos šiuo metu palaikomos įvairiose vietose.