Pušis Martenas

Vaizdo šaltinis

Pušis Martenas (Martes martes) yra žvynelių šeimos gyvūnas, kilęs iš Didžiosios Britanijos Šiaurės Europos.

kokerio auksinio retriverio mišinys

Pušų kiaunės platinamos beveik visoje Vakarų Europoje, vietinės kišenės yra JK, Korsikoje, Sicilijoje, Sardinijoje ir Balearų salose. Jų pasitaiko ir Centrinėje Azijoje.

Visoje Europoje, Didžiojoje Britanijoje, jie daugiausia sutelkti Škotijos aukštumose ir Grampianuose, o gyventojų skaičius mažesnis šiaurės Anglijos ir Velso dalyse. Atstovauti Anglijoje ir Velse buvo pasisakyta, tačiau prieš pradedant oficialią programą reikia toliau tirti jų buveinių poreikius ir galimą poveikį kitoms rūšims.



Manoma, kad Pine Marten prieš veisimosi sezoną populiacija yra 3300 (tik 120 Anglijoje, 60 Velse, poilsis Škotijoje).

Pušų kiaunės aprašymas



Pušinės Marten patino kūno ilgis yra 51 - 54 centimetrai, uodegos ilgis - 26 - 27 centimetrai, svoris - 1,5 - 2,2 kilogramo. Pušų kiaunės patelės kūno ilgis yra 46 - 54 centimetrai, uodegos ilgis - 18 - 24 centimetrai, svoris - 0,9 - 1,5 kilogramo. Jie yra maždaug naminės katės dydžio, o vyrai yra šiek tiek didesni, o jų uodegos yra ilgos.

Pušų kiaunės turi šviesiai arba tamsiai rudą kailį ir geltonus / kreminius gerklės pleistrus, kurie gali atrodyti kaip „seilinukas“. Jų kailis žiemos mėnesiais auga ilgesnis ir šilkinis.

Pušų kiaunės yra vieninteliai garstyčių dangteliai su pusiau atitraukiamais nagais. Tai leidžia jiems gyventi arborealesnį gyvenimo būdą, pavyzdžiui, lipti ar bėgti medžių šakomis, nors jie taip pat yra gana greiti bėgikai ant žemės. Pušų kiaunės turi mažas suapvalintas, labai jautrias ausis ir aštrius dantis valgyti.

Pušų kiaunės buveinės

Pušų kiaunių buveinės paprastai yra gerai miškingos vietovės, bet taip pat uolėtos kalvų šlaitai, šakos ir krūmai. Pušinės kiaunės dažniausiai pasidaro tuščiavidurius tuščiaviduriuose medžiuose ar šveitimo padengtuose laukuose arba užstoja nuvirtusiuose medžiuose ir šaknyse. Kartais uolose, uolų plyšiuose ar kernuose.

Pušų kiaunės dieta

Pušų kiaunės turi įvairų maistą, didžiąją dalį sudaro pelėnai ir pelės. Jie taip pat vartoja paukščius, kiaušinius, vabalus ir kitas vabzdžių varles, medų, grybus, mėsą (negyvų gyvūnų skerdenas) ir uogas (ypač rudenį).

Nors vikrių paimti yra pakankamai judri, nėra daug įrodymų, kad jie taip elgėsi šioje šalyje, nors Skandinavijoje tai užfiksuota. Lapė yra ir pušų kiaunių plėšrūnas, ir maisto šaltinių konkurentė.

Pušų kiaunės elgesys

Pušų kiaunės yra raumeninės, tai reiškia, kad jos daugiausia veikia naktį ir sutemus. Pušų kiaunės yra teritoriniai gyvūnai, jie pažymi savo arealą, matomose vietose padėdami išmatas. Jie turi didelę 5–15 kilometrų teritoriją, kvadratą skirtą patelėms, o vyrams - galbūt dvigubai daugiau.

Pušų kiaunės reprodukcija

Pušų kiaunės lytiškai subręsta sulaukusios 2 ar 3 metų. Jaunikliai dažniausiai gimsta kovo arba balandžio mėnesiais po 1–5 mėnesių nėštumo laikotarpio vadose nuo 1 iki 5. Jaunos pušų kiaunės gimdamos sveria apie 30 gramų. Jaunikliai pradeda išbristi iš birželio vidurio ir yra visiškai nepriklausomi maždaug po 6 mėnesių nuo jų gimimo. Pušų kiaulės patinas neturi jokio vaidmens auginant jauniklius.

Pušų kiaunė nelaisvėje nugyveno 18 metų, tačiau laukinėje gamtoje tipiškesnė gyvenimo trukmė nuo 8 iki 10 metų.

Pušų kiaunės apsaugos statusas

Nors retkarčiais juos užgrobia auksiniai ereliai, o dar rečiau - raudonosios lapės, pušinėms kiaunėms didžiausią grėsmę kelia žmonės. Kiaunės yra vertinamos už labai puikų kailį ir buveinės praradimą, dėl kurio susiskaidymas, lošėjų persekiojimas, žmonių trikdymas, neteisėtas apsinuodijimas ir šaudymas sukėlė didelį Pušų kiaunių populiacijos sumažėjimą. Jungtinėje Karalystėje pušinėms kiaunėms ir jų erkutėms yra suteikiama visapusiška apsauga pagal 1981 m. Laukinės gamtos ir kaimo įstatymą bei Aplinkos apsaugos įstatymą.

Neseniai (2007 m. Gruodžio mėn.) Pušinei kiaunei buvo suteiktas kreditas sumažinti invazinės rytų pilkosios voverės populiaciją JK. Kai besiplečiančios pušies kiaunės populiacijos diapazonas atitinka pilkosios voverės populiaciją, voverių populiacija greitai atsitraukia. Teoriškai teigiama, kad kadangi pilkoji voverė daugiau laiko praleidžia ant žemės nei nykstanti raudonoji voverė, jie kur kas dažniau kontaktuoja su šiuo plėšrūnu.