Preuso beždžionė

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Preuso beždžionė (Cercopithecus preussi), taip pat žinomas kaip Preusso Guenonas, yra dienos primatas, gyvenantis sausumoje kalnuotuose miškuose iki 2500 metrų rytų Nigerijos, Vakarų Kamerūno ir Bioko Pusiaujo Gvinėjoje.

rudojo ir baltojo terjero mišinys

Preuso beždžionė kartais priskiriama L'Hoest's Monkey (C. lhoesti) porūšiui. Preuso beždžionė yra visavalgė ir, nors ji daugiausia valgo vaisius ir lapus, ji valgo ir vabzdžius. Jis yra žinomas dėl retkarčiais besiveržiančių pasėlių. Preusso beždžionė yra tamsiai baltos smakro spalvos. Jis sveria iki 10 kilogramų.

Preuso beždžionių būrius sudaro vienas suaugęs patinas ir kelios moterys bei paaugliai ir paprastai sudaro apie 17 asmenų. Moterys vienišus jauniklius atsiveda maždaug kartą per trejus metus. Preusso beždžionės subręsta 4 metus ir jų gyvenimo trukmė yra 31 metai ars.



Preuso beždžionė yra nykstanti rūšis dėl buveinių praradimo ir medžioklės. Tai viena iš rūšių, gyvenančių Vakarų Afrikos Gvinėjos miškų biologinės įvairovės taške. Yra du Preuso beždžionės porūšiai, Kamerūno Preuso beždžionės (Cercopithecus preussi preussi) ir Bioko Preusso beždžionės (Cercopithecus preussi insularis).

Gentis: Cercopithecus - Sclaterio beždžionė



Sclaterio beždžionė (Cercopithecus sclateri) yra Senojo pasaulio beždžionė, kurią pirmą kartą aprašė Reginaldas Innesas Pocockas 1904 m. Ir pavadino Filipo Sclaterio vardu. Tai dienos beždžionė, gyvenanti atogrąžų miškų medžiuose ir tropinėse Nigerijos bei Benino vietovėse.

Sclaterio beždžionės nereikėtų painioti su glaudžiai susijusiomis ir panašiai pavadintomis rūšimis - baltosios gerklės guenonu (Cercopithecus erythrogaster). Sclaterio beždžionės mityba nežinoma, tačiau greičiausiai tai yra visaėdis, kuris papildo savo mitybą augalų dalimis ir vabzdžiais, remdamasis kitomis artimai susijusiomis rūšimis.

„Sclater“ beždžionės gyvena nuo 4 iki 30 asmenų būriuose. Patinas sveria nuo 3 - 4 kilogramus, o patelė - 2,5 - 3,5 kilogramus. Patelė pagimdo vieną jauniklį, o tai mažina gyventojų skaičių. Buvo manoma, kad Sclaterio beždžionė išnyko iki 1988 m.

Egzistuoja penkios atskiros populiacijos, gyvenančios Nigerijoje ir išsidėsčiusios palei Nigerio upę ir jos deltą. Dvi iš šių gyventojų gyvena netoli miestų, kurie juos laiko šventais padarais. Kitos trys populiacijos yra labai medžiojamos. Kiekvieną saugomą populiaciją sudaro apie 250 individų.

Sclaterio beždžionė vis dar laikoma nykstančia rūšimi ir beveik išnykusi dėl mažėjančios populiacijos. Šiandien jos teritorija yra saugoma ir laikoma šventa žeme, kurioje medžioklė ir medienos ruoša yra ribojami. Sclaterio beždžionė yra viena iš rūšių, gyvenančių Gvinėjos miškuose Vakarų Afrikos biologinės įvairovės židinyje.

Gentis: Cercopithecus - balta gerklė beždžionė



Baltoji gerklė beždžionė (Cercopithecus erythrogaster), dar žinoma kaip raudonpilvė beždžionė yra dienos beždžionė, gyvenanti atogrąžų miškų medžiuose arba Nigerijos ir Benino atogrąžų vietovėse. Baltoji gerklė beždžionė dažniausiai yra taupyklė, tačiau jos racione taip pat yra vabzdžių, lapų ir pasėlių.

Baltoji gerklė beždžionė paprastai gyvena mažose 4–5 asmenų grupėse, tačiau buvo aptiktos kai kurios 30 ar daugiau asmenų grupės. Kai kurie beždžionių patinai klaidžioja vieni. Baltosios gerklės beždžionės yra arborealinės, gyvena drėgname atogrąžų miške ir drėgniausiose sauso atogrąžų miško vietose, tačiau jų taip pat galima rasti antriniuose krūmuose ir senose dirbamose žemėse.

Patinai sveria nuo 3,5 iki 4,5 kilogramo, o moterys - 2 - 4 kilogramus. Patelės pagimdo vieną jauniklį, o tai yra populiacijos mažėjimo veiksnys. Baltoji gerklė beždžionė kažkada buvo laikoma išnykusia dėl nuolatinio unikalaus raudono pilvo ir baltų priekinių kojų kailio medžioklės. Vis dėlto nedidelė grupė buvo rasta prie Nigerio upės 1988 m.

Baltoji gerklė beždžionė vis dar laikoma nykstančia rūšimi dėl mažėjančio skaičiaus. Šiandien jos teritorija yra saugoma ir laikoma šventa žeme, kurioje medžioklė ir medienos ruoša yra ribojami. Tai viena iš rūšių, gyvenančių Vakarų Afrikos Gvinėjos miškų biologinės įvairovės taške.

Yra du baltosios gerklės beždžionės porūšiai: raudonpilvis Guenonas (Cercopithecus erythrogaster erythrogaster) ir Nigerijos baltosios gerklės guenonas (Cercopithecus erythrogaster pococki).

Gentis: Cercopithecus - Vilkas Monos beždžionė

Vilko monos beždžionė (Cercopithecus wolfi) yra senojo pasaulio beždžionė Cercopithecidae šeimoje. Nors šiuo metu ji vadinama visa rūšimi, ji apima tris porūšius:

C. w. vilkas, randamas pietiniame Zairo baseine tarp Zairos ir Kasai upių,

C. w. pirogastras, esantis į pietus nuo Kasai upių ir….

C. w. eleganai, kurie yra tarp Lomami ir Lualaba upių.

Vilkas Mona beždžionės nėra išvardytos kaip nykstančios. Apie šios rūšies ekologiją žinoma labai nedaug, tačiau žinoma, kad ši rūšis pirmiausia pasitaiko žemumų miškuose, ji taip pat gyvena šlaitų ir pelkių miškuose. Duomenų apie jų buveinių naudojimą ir pageidavimus, rūšių tankumą ir tarpusavio ryšius su kitais primatais nepakanka - šie asmenys vis dar tiriami.